Henkinen opas


20.02.2014

Mielenrauhaa

Mitä mielenrauha on sinulle? Tuntuuko mielenrauha saavuttamattomalta ajatukselta? Jahtaatko mielenrauhaa ja onnellisuutta? Paneudun tässä kirjoituksessa hiukan mielenrauhan olemukseen ja kiitollisuuden harjoittamisesta yhtenä keinona mielenrauhan saavuttamiseksi.

Minulle mielenrauha oli ennen päämäärä, samaan tapaan kuin onnellisuus ja menestys.

Se tuntui joltakin sellaiselta, jota minun täytyi jahdata tai löytää – ja ei ainakaan sellaiselta, mitä voisin kokea ilman, että muuttaisin elämääni dramaattisesti.

Saadakseni mielenrauhaa minun piti miettiä tapoja tehdä vähemmän ikäviä töitä, rentoutua enemmän, korjata ihmissuhteitani ja uudistaa elämänolosuhteeni. Ei mikään ihme, että stressasi – minulla oli niin paljon tekemistä.

Nyt onneksi ymmärrän, että mielenrauha on koska tahansa saavutettavissa. Ja kuten mikä tahansa toivottava mielentila, se vaatii hiukan ponnisteluja vaikka se olisi vain sitä, että tietoisesti valitset olevasi tyyni ja rauhallinen.

Toki olosuhteemme vaikuttavat mielentilaamme, mutta niiden ei tarvitse hallita sitä, jos vain teemme pienen pieniä valintoja hyvinvointiimme eteen.

Tosin, ei ole helppoa valita mielenrauhaa kun käymme läpi vaikeita aikoja. Itsekin koen välillä tiukkoja hetkiä, joissa jään kiinni huoliin ja stressiin ja voi tuntua, että ne ovat ainoa keino selviytyä tilanteesta.

Näin ei kuitenkaan ole. Kun ymmärrät, että mielenrauha on jo sisälläsi, ja ainoa syy miksi et koe mielenrauhaa ovat päässäsi pyörivät levottomat, ikävät ja ahdistavat ajatukset, jotka tekevät olosi ahdistuneeksi ja stressaantuneeksi.

Kuitenkin ennemmin tai myöhemmin nämä ajatukset päästävät irti otteestaan ja muuttuvat neutraaleimmaksi, jolloin voit taas kokea mielenrauhaa.

Voit kuitenkin nopeuttaa tätä meille luontaista tapahtumaa lukuisin keinoin, reagoiden elämämme tapahtumiin tai ennakoivasti, joka päivä.

Muinaisista ajoista lähtien filosofit ja pyhimykset kaikissa henkisissä perinteissä ovat opettaneet, että avain syvempään onneen, täyttymykseen ja hyvinvointiin on kiitollisuuden harjoittaminen.

Yksi suuresti arvostamistani nykypäivän henkisistä opettajista Deepak Chopra kertoo yhdestä varhaisimmista kiitollisuuden harjoittajista hollantilaisesta filosofista Rabbi Baruch Spinozasta, joka jo 1700-luvulla ehdotti, että kuukauden ajan kysymme itseltämme, joka päivä seuraavat kolme kysymystä:

                      1. Kuka tai mikä innostaa minua tänään?

                      2. Mikä tuo minulle onnellisuutta tänään?

                      3. Mikä tuo minulle lohtua ja syvää rauhaa tänään?

Spinoza kirjoitti, että tämä käytäntö auttaisi meitä löytämään enemmän merkitystä ja iloa elämäämme sekä johtaisi syvälliseen sisäiseen muutokseen. Kun huomiomme on keskittynyt arvostukseen, ego siirtyy pois tieltä.

Harjoittelu on siis tässäkin avainsana. Huomioi päivän aikana ne monet asiat joista olet kiitollinen... vaalimasi ihmissuhteet, materiaaliset mukavuudet, kehosi, joka mahdollistaa sinun kokea maailman, mielesi, että voit todella ymmärtää itsesi ja todellisen henkisen luontosi. Keskitä huomio hengitykseesi ja ole kiitollinen ilmasta, joka täyttää keuhkosi ja tekee elämäsi mahdolliseksi.

Myös ryhmävalmennukset ovat hyvä tapa irtautua arjesta ja opetella monia tapoja, joilla saavuttaa mielenrauhaa. Yksilöllisessä henkisessä valmennuksessa mennään vielä syvemmälle omiin tapohin saavuttaa mielenrauha.

Nähdään valmennuksissa!

Juha - Henkinen oppaasi

 
+ Kommentoi kirjoitusta
Nimesi:

Viesti: 

 

Henkinen Opas

040 868 5549
juha(at)henkinenopas.fi
juha(at)luontoviisaus.fi

Y-tunnus: 2493075-5

 

 

©2013 - 2024  Apus Coaching Oy / Apus Luontoviisaus