Henkinen opas


17.12.2015

Nauti luonnosta talvellakin

Kalenterivuosi lopuillaan ja uuden suunnittelu on jo täydessä käynnissä. Tuleva vuosi tuo tullessaan paljon uusia tuulia myös Henkisen oppaan palveluihin ja tarjontaan. Välillä on aika kuitenkin hengähtää Joulun viettoon ja nauttimaan läheisten seurasta sekä luonnon rauhasta.

Näin joulun kynnyksellä odottaisi, että maa ja puut olisivat valkeana lumesta, joka tuo omaa taikaansa joulunaikaan. Luontoa ei voi kuitenkaan pakottaa laskemaan valkeaa peitettään harmaan näköiseen maahan ja metsään. Vai onko sittenkään tuo metsä harmaa ja väritön?

Kun lähdet kulkemaan lumettomaan joulukuiseen metsään, näet ympärilläsi kaikkea muuta kuin harmautta. Metsä hehkuu näin talvella eri vihreän sävyissä. Metsän sammalpeite, vihreät varvut, eriväriset jäkälät ja havupuiden tummempi vihreys vyöryy päälle aivan eri tavalla kuin kesäisessä metsässä.

Oletko joskus ihastellut sitä, miten pienet lapset voivat jäädä pitkäksi aikaa ihmettelemään keskittyneesti jotain heidän mielenkiintonsa herättänyttä asiaa kuten yksittäistä kukkasta tai lattialta löytynyttä esinettä.

Luontoviisaus

Kun kasvamme, niin jossain matkan varrella me hukkaamme tuon ihmettelyn taidon. Ilon ja nautinnon tunteen. Me menetämme kyvyn istua aloillamme ja katsoa kun elämä levittäytyy eteemme kuin mahtavin elokuva, joka on ikinä tehty.

Nyt joulunaikaan on hyvä löytää hetkiä, jossa voit kaivautua syvälle tuohon lapsenomaiseen ihmettelyn tunteeseen. Se on yhä sisälläsi. Sinun täytyy vain katsoa.

Voit aloittaa mistä tahansa. Voi mennä metsään tai aloittaa siinä missä juuri nyt olet. Aloita arvostamalla mitä tahansa, mitä on ympärilläsi juuri nyt. Mehulasia edessäsi pöydällä, verhon raosta siivilöityvää valoa tai huonekasvia ikkunalla. Mitä tahansa näet, arvosta sitä! Ole utelias. Näe kaikki kuin näkisit ne ensimmäistä kertaa.

Voit ottaa tämän uteliaisuuden mukaasi myös metsäretkelle. Tarkkaile keskittyneesti, uteliaasti ja aistit avoinna ympäristöäsi. Mitä sammalia näet metsässä? Minkä muotoisia ja kokoisia? Voit pysähtyä jonkun upean vihreän sammalmaton luona ja tarkkailla sammalia lähemmin ja hämmästellä sekä ihastella niiden moninaisia muotoja. Saatat todella hämmästyä niiden moninaisesta kauneudesta!

Voit tunnustella miltä sammaleet tuntuvat. Miltä eri sammallajit tuntuvat sormissa jäisenä? Saatat huomata miten jotkut niistä kestävät hyvin käsittelyä ja jotkut hajoavat palasiksi pienestäkin kosketuksesta. Tämän ihmettelyn ja läsnäolon hetkellä saatat huomata myös sen miten ajatuksesi ovat alkaneet seljetä ja olosi tuntuu hyvältä ja luonnolliselta.

Siis metsästä voi nauttia myös talvella ilman lunta. Herätä mielesi näkemään luonnon ihmeet!

Maukasta ja rauhaisaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi!

Juha
+ Kommentoi kirjoitusta
Nimesi:

Viesti: 

 

Henkinen Opas

040 868 5549
juha(at)henkinenopas.fi
juha(at)luontoviisaus.fi

Y-tunnus: 2493075-5

 

 

©2013 - 2024  Apus Coaching Oy / Apus Luontoviisaus