Henkinen opas


29.12.2016

Suunnitelmasi tulevalle vuodelle

Oletko sinä jo tehnyt hyvät suunnitelmat tulevalle vuodelle? Jos et, niin nyt on hyvä aika aloittaa! 

Kalenterivuoden vaihtuminen on luonnollinen aika istahtaa hetkeksi ja miettiä mennyttä ja tulevaa. Joku voi nyt miettiä, että ihan turhaa hommaa, koska en ole niitä saanut ennenkään toteutettua. Tavoitteet kuitenkin tuovat elämään merkitystä. Tavoitteiden asettaminen kannustaa ja vie sinua eteenpäin. Sinulla on suunta, joka auttaa sinua rakastumaan elämään vieläkin syvemmin. Voit myös löytää jotakin, joka puhaltaa elämäsi täyteen liekkiin.

Nyt on siis hyvä aika kirjoittaa tavoitteet ylös. On paljon helpompaa saavuttaa jotain kun tietää suunnan, mitä kohti mennä. Joten päätä tuo suunta ja tee asioita tuon tavoitteesi eteen. Jos et vie asioita eteenpäin, et voi myöskään korjata tarvittaessa suuntaa. Toiminta on siis tärkeintä! Sitä ennen sinun on kuitenkin päätettävä minne haluat.

Tavoitteiden asettamiseen on hyvin monenlaisia tapoja. Olen liittänyt tähän tunnetun valmentajan Anders Haglundin esittelemän tavan tavoitteiden asettamiseen. Suosittelenkin, että teet alla olevan prosessin avoimin mielin. Tee tämä omien parhaiden kykyjesi mukaan. Rentoudu siis ja luota luontaisiin luoviin kykyihisi. Pidä hauskaa ensi vuoden unelmiesi ja toiveittesi kanssa.

 

Suunnitelmasi tulevalle vuodelle

Ensimmäinen askel tässä prosessissa on selvittää missä olet nyt. Jos emme tiedä mistä olemme tulossa, on todella helppo laatia vääränlaisia suunnitelmia, jotka voivat johtaa pettymykseen vaikka suunnitelmat olisivat hyviäkin. Joten alla on kysymyksiä, jotka auttavat sinua arvioimaan missä nyt olet.
 

 1. Saavutinko tavoitteeni tänä vuonna? Jos et: Kuinka pitkälle olen tullut? Jos sinulla ei ollut tavoitteita ollenkaan, niin kuinka hyvin se sinulla toimi?
   
 2. Olenko jättänyt maailman hiukan paremmaksi tänä vuonna? Millä tavoin olen tuottanut lisäarvoa, auttanut ja jättänyt positiivisia jälkiä muihin?
   
 3. Millä tavoin olen kasvanut ja tullut jopa paremmaksi kuin samaan aikaan vuosi sitten? Mitä oivalluksia olen saanut, jotka edesauttoivat kehittymistäni? Kuinka monelle kurssille osallistuin? Kuinka monta kirjaa luin? Mitä arvokasta tietoa löysin internetistä? Keitä ihmisiä tapasin? Tulinko paremmaksi sisäinen viisauteni kuuntelemisessa?
   
 4. Jos olisin ostanut ”omia” palveluitani tämän vuoden aikana, olisinko ollut tyytyväinen asiakas?
   
 5. Työskentelenkö oikeassa paikassa? Jos en: Miksi en? Voitko keksiä tapoja tarkastella työtäsi niin, että laitat koko sydämesi ja sielusi siihen vai onko aika mennä eteenpäin? Kukaan ei voi koskaan tulla todella menestyneeksi tekemällä asioita, jotka eivät ”tunnu” oikeilta tai sovi hänen erityisiin taipumuksiinsa.
   
 6. Jos jatkat samanlaista ajattelua tai toimintaa kuin tähänkin asti, miltä elämäsi näyttää viiden vuoden päästä?

 

Ymmärrän, että näihin kysymyksiin on voi olla aika hankala vastata, mutta jos olet tehnyt parhaasi, niin sinulla on nyt paljon parempi perusta rakentaa tulevaisuuttasi. Sillä ei todellakaan ole väliä pidätkö vastauksistasi vai et. Nyt tiedät mihin vertaat tulevaisuuden menestystäsi – erityisesti, jos teet tämän vuoden päästä uudelleen.

”Sinun ei tarvitse olla maailmanluokan tähti, mutta sinun täytyy aloittaa tullaksesi tähden kaltaiseksi”.

Nyt on aika alkaa luomaan sitä miten haluat elää ja tuntea. Yksi käyttökelpoinen tapa tähän on aloittaa vahvuuksista. Aloita tämä osa prosessia kirjoittamalla ylös 5 asiaa saavutuksistasi joista olet ylpeä, onnellinen tai jotka vain kutkuttavat yleisesti.
 

Vau! Pääsemällä tähän pisteeseen ja vastaamalla kysymyksiin, olet osoittanut, että olet halukas tekemään tulevasta vuodesta parhaimman vuotesi ikinä. On seuraavan askeleen vuoro – kirjoita vain yksinkertaisesti ylös kaikki asiat, jotka haluat luoda, antaa, olla, saavuttaa, ylittää ja muuttaa tämän vuoden aikana.

Nyt voit laittaa lempimusiikkisi soimaan (tai olla hiljaisuudessa, jos se on parempi) ja antaa mielikuvituksesi lentää kanssasi. Muista tässä ei ole kyse siitä, mitä ajattelet saavasi vaan mieluummin siitä, mitä toivoisit, jos tapaisit maagisen henkiolennon…

Ota paperia ja kynä. Laita ajastimeen 20 minuuttia ja aseta ensimmäiseksi tavoitteeksesi kirjoittaa ylös 51 tavoitetta, unelmaa ja hassua toivetta. Kirjaa ylös kaikki mieleesi tulevat asiat, joita haluat nähdä, kokea, tehdä, ymmärtää, parantaa, ihmisiä joita haluat nähdä jne. Ehkä haluat kutsua muita ihmisiä unelmaan kanssasi? Tulla rakastavammaksi? Lisäämään energiaasi ja terveyttäsi? Päästä peloistasi? Mikä tahansa toimii sinulle – aloita nyt!

Olet tullut nyt todella pitkälle luodaksesi suunnitelman parhaalle vuodelle ikinä. Tarkastele luomaasi listaa. Oletko innoissasi tuomaan niitä todellisuuteen? Rehellisesti ottaen, jos olet kuten muut ihmiset, niin osa näistä tavoitteista on vain täytettä paperilla, kun taas osa saa sydämesi laulamaan ja mahasi kutittelemaan, eikö? Joten, nyt voit lajitella ne ja tehdä käytännön suunnitelman, jolla voit aloitta:
 

 1. Valitse 3 henkilökohtaisesti parasta! Käy läpi listasi ja valitse kolme tavoitetta, jotka tuntuvat tärkeimmiltä. Luota vaistoihisi ja lähde niiden kanssa, jotka saavat sydämesi väpättämään ja tuntuvat jotenkin vain oikeilta. Kun sinulla on ne, niin kirjoita ne ylös erilliselle paperille.
   
 2. Kirjoita jokaisen tavoitteen alle kappale, siitä miksi haluat sitä. Kun teet tätä, muista, että yksi sydämellinen ”Koska todella haluan tätä!”, kaataa sata älyllistä perustetta. On vain kyse siitä, mikä todella motivoi sinua, eikä siitä miltä ajattelet sen muista kuulostavan.
   
 3. Kirjoita yksi asia, jonka voit tehdä seuraavan 24-tunnin aikana, ottaaksesi ensimmäisen askeleen lähemmäksi tavoitetta.  Haluatko vielä lisää aikaa, jotta uudet ajatukset alkaisivat virrata. Varaa kalenteristasi tunti aikaa ja ole tekemättä mitään. Huomaat, että paljon jotakin voi tulla ei mistään;) Mitä tahansa se on, ota vain ensimmäinen askel kohti tavoitettasi, unelmaasi tai toivettasi.
   

Jos olet ollut mukana tähän asti, niin sinulla on nyt kolme tavoitetta, joista olet innostunut ja suunnitelmasi toteuttaa ne, on todennäköisesti parempi kuin monilla muilla. Pitääksesi itsesi tiellä kohti menestystä ehdotan, että jaat suunnitelmasi muille ihmisille (itse asiassa, jos haluat saavuttaa kaikki omat unelmasi itse, niin et todennäköisesti ole unelmoinut tarpeeksi isosti;-)

Päästäksesi tavoitteisiisi on hyvä kysyä itseltään päivittäin:

 • Mitä voin tehdä tänään päästäkseni lähemmäksi tavoitteitani ja pitää hauskaa tehdessäni sitä?

Seuraa näitä ohjeita ja voi olla, että et edes tarvitse koko vuotta saavuttaaksesi kolme tärkeintä tavoitettasi. Sitten voit siirtyä johonkin muuhun listallasi (tai uuteen tavoitteeseen, unelmaan tai toiveeseen, joka tulee vuoden aikana vastaan), jonka haluat olevan osa elämääsi.

Pidä mielessäsi, että tämä on vain yksi tapa edetä asiassa. Me kaikki olemme erilaisia ja jos sinusta tuntuu tätä prosessia testatessasi, että joku tavoite ei ole sinun juttusi, niin määrittele suuntaa tai fokustasi uudelleen. Se voi olla terveellisten valintojen tekemistä päivittäin tai uusien mahdollisuuksien etsimistä kun näet uuden tavan toteuttaa sen.

Toivotan sinulle sydämestäni tulevasta vuodesta parasta vuotta ikinä!

Juha
09.01.2018
Juha kirjoitti:
Sama toimintamalli pätee myös vuonna 2018. :)
+ Kommentoi kirjoitusta
Nimesi:

Viesti: 

 

Henkinen Opas

040 868 5549
juha(at)henkinenopas.fi
juha(at)luontoviisaus.fi

Y-tunnus: 2493075-5

 

 

©2013 - 2024  Apus Coaching Oy / Apus Luontoviisaus